گام اول: اصول نوروفیدبک
گام دوم: شروع با چشمان باز
گام سوم: آموزش اصولی
گام چهارم: بیمار همسفر ماست
گام پنجم: نوروفیدبک؛ اینبار موثرتر
گام اول: اصول نوروفیدبک
گام اول نوروفیدبک نوعی شرطی سازی مغز است. طی فرآیند درمان، با ست کردن شرط روی سیگنال مغزی شخص کمک می کنیم تا خود تنظیمی مغز رخ دهد و رفتار مغز شبیه به رفتار مغز نرمال (سالم) شود. اما مکانیزم پشت عملکرد نوروفیدبک چیست؟ به زبان ساده تر، چه طور گرفتن سیگنال مغزی شخص و پخش بازخورد به او، باعث بهبود بیمار می شود؟ در این گام، به بررسی مفاهیم و نحوه کارکرد نوروفیدبک می پردازیم و بررسی می کنیم استفاده از نوروفیدبک چه طور به اصلاح ناهنجاری در روابط نورونی مغز کمک می کند.
گام دوم: شروع با چشمان باز
تشخیص صحیح، نقشی اساسی در داشتن درمان موثر دارد. هم چنین کنترل روند درمان، به ما کمک می کند درمان در مسیر درستی پیش رود. ابتدای فرآیند درمان و در کنار معاینه بالینی، استفاده از نقشه مغزی QEEG باعث دقیق تر شدن تشخیص اولیه شده و در ادامه گرفتن نقشه مغزی شخص طی جلسات کمک می کند بررسی کنیم آیا روند درمان طبق انتظار پیش می رود یا نیاز به تغییر وجود دارد. هم چنین استفاده از داده های Zscore (انحراف از معیار) به ما کمک می کند علاوه بر شخصی سازی درمان برای بیمار، در هر جلسه قادر باشیم روند بهبود را بررسی کنیم.
گام سوم: آموزش اصولی
پروتکل نویسی درست، از اصول اساسی برای داشتن درمان موثر نورفیدبک است. برای طراحی پروتکل مناسب نیاز به دانش اولیه زمینه ای درباره سایکوپاتولوژی ، اختلالات و عوارض آن ها وجود دارد. مطالعات نشان می دهد شخصی سازی پروتکل متناظر با وضعیت فرد، نقشی پر رنگ در بهبود بیماران دارد. برای طراحی بهینه پروتکل ها، نیاز به دیدن آموزش اصولی و جامع وجود دارد. لازم است درمانگران به طور اصولی با مفاهیم پایه ای نوروفیدبک آشنا شوند تا بتوانند نهایتا درمانی موثر برای بیمار طراحی کنند.
ــــــ
بخش اول
ــــــ
بخش دوم
گام چهارم: بیمار همسفر ماست
شناخت نیازها و پیش فرض های ذهنی مراجعین، به درمانگر کمک می کند درمان بهتری طراحی کند. می دانیم درمان نوروفیدبک نسبتا زمان بر و مستلزم ادامه دادن درمان از سوی مراجع است. خصوصا طی جلسات اول که هنوز اثرات درمان ملموس نیست، مجاب کردن بیمار به ادامه درمان و دادن ذهنیتی قدرتمند درباره مسیر درمان، نقشی مهم در کامل کردن درمان دارد. در این گام، از تجارب مراجعینی که درمان نوروفیدبک داشته اند، دغدغه هایشان و راهکارهای بهینه کردن فرآیند درمان نوروفیدبک صحبت می کنیم.
گام پنجم: نوروفیدبک؛ اینبار موثرتر
با جمع بندی موارد گفته شده در گام های قبلی، مرور می کنیم که برای داشتن نوروفیدبک موثر، رعایت چه اصولی لازم است و در گفت و گو با درمانگران از تجارب ایشان در پروسه درمان می شنویم. بررسی می کنیم که اصولا در چه اختلالاتی می توانیم انتظار موثر بودن نوروفیدبک را داشته باشیم و می بینیم استفاده کردن از ابزار گفته شده در تشخیص و کنترل ، چه طور به بهینه شدن روند درمان منجر می شود. نهایتا موارد درمان واقعی را خواهیم شنید که چه طور رعایت اصول گفته شده، سرنوشت درمان را تغییر داده است.